Sinds 1795 produceert de gieterij Paccard klokken voor heel Frankrijk en de rest van de wereld. Ontdek dit fascinerende klokkenmuseum in Sévrier aan de oevers van het meer van Annecy.
De Paccard gieterij: een traditie van uitmuntendheid sinds 1796
In 1796 verliet de eerste klok de werkplaats van Antoine Paccard. Hij wilde een klok schenken aan de kerk van zijn dorp Quintal in de Haute-Savoie. De klok was gegoten tijdens de Revolutie. Ze luidt al 225 jaar. Dit was het begin van een unieke knowhow die klokken en beiaarden zou leveren aan de hele wereld. Sindsdien hebben zeven generaties oprichters elkaar opgevolgd en meer dan 120.000 klokken geproduceerd, wat neerkomt op 700 tot 800 klokken per jaar.
In 1891 werd de grootste klok van Frankrijk, “La Savoyarde“, geleverd aan het Heilig Koor van Montmartre. Hij woog 18.835 kilo.
Vervolgens bestelden de Verenigde Staten in 1950 54 replica’s van de beroemde Liberty Bell, die in 1776 de onafhankelijkheidsbel luidde. Onlangs leverde de gieterij aan Amerika voor het nieuwe millennium de grootste klok ter wereld: 33 ton.
De Paccard-gieterij groepeert ook de beroepen van campanist, d.w.z. de beroepen die zich bezighouden met de techniek van klokkentorens: timmerman, klokkenmaker, monteur, elektricien en restaurateurs van oude mechanismen.
Het bedrijf zal een muzikale sculptuur van 63 bronzen klokken, waarvan er drie 2 ton wegen, genaamd Ars Sonora, leveren aan de Universiteit van Tampa in Florida. Dit contract, het grootste in zijn geschiedenis, garandeert 3,5 jaar werk. Het werk zal 32 meter hoog zijn en 85 ton wegen, inclusief 9 km kabels. De Ars Sonora is een door de Paccardgieterij ontwikkelde technologie die gebruik maakt van een toetsenbord dat talrijke muzikale nuances mogelijk maakt.
Bezoek het Paccard Museum
Dit is een gelegenheid om de magie van het gesmolten metaal te ontdekken waarmee sinds 1796 de mooiste klokken ter wereld worden gemaakt. Het museum werd eerst opgericht in Annecy-le-Vieux en in 1989 overgebracht naar Sévrier aan de oevers van het meer van Annecy. De bezoeker ontdekt het gereedschap dat nodig is voor de vervaardiging van de klok, documenten en gravures die de geschiedenis van de klok vertellen. Drie documentaires verklaren en tonen het gieten van een monumentale klok.
Rondleidingen en educatieve bezoeken zijn gepland om alle doelgroepen te interesseren. Een concertzaal presenteert het hele jaar door steeds succesvollere zang- en beiaardconcerten met getalenteerde gasten.
Een winkel (verkoop van miniatuurklokken) en een theesalon verrijken het bezoek. De gieterij kan ook bezocht worden van 15 april tot 15 oktober.Adres: 215 route de Piron, 74 320 Sévrier.
Prijs: vanaf 8 €.