De emblematische flora van de Haute-Savoie

In onze bergen zijn vele soorten bloemen te zien, die kenmerkend zijn voor de Alpen. Maar kunt u ze herkennen op de wandelpaden? Wij stellen ze aan u voor en helpen u uw weg te vinden.

Algemene informatie over bergbloemen

fleur ©M. PitteloudDe bloemen van onze bergen zijn talrijk en passen zich zeer goed aan de soms grote klimaatsverschillen aan. Daar zijn verschillende redenen voor. De vegetatieve voortplantingsmethode, bijvoorbeeld, maakt het mogelijk de kortere seizoenen te compenseren.

De heldere kleur van de bloemen bevordert ook de bestuiving, die een betere UV-bestendigheid biedt. Zoals u wellicht hebt gemerkt, zijn de bloemen van de bergplant over het algemeen niet erg groot. Daardoor zijn ze minder aan de wind blootgesteld.

De flora varieert naargelang het vegetatieniveau

De flora evolueert naargelang de hoogte. Ze zal bijvoorbeeld niet dezelfde zijn in Annecy en Grand-Bornand. De vegetatie is verdeeld volgens een opeenvolging van niveaus, waarvan de grenzen variëren naargelang de blootstelling. In het plaatselijke jargon verwijst men naar de Adret en de Ubac om de zonnige en de schaduwzijde van een berg aan te duiden.

De niveaus zijn als volgt samengesteld:

  • De heuvelachtige etappe. Deze strekt zich uit tot een hoogte van 800 meter. Hier ontstaan de loofbossen.

  • Het montane niveau. Dit bevindt zich tussen 800 en 1.500 meter boven de zeespiegel en wordt ingenomen door naaldbomen, beuken en weilanden.

  • Het subalpiene stadium, van 1.500 meter tot 2.200 meter. Dit is de bovengrens van de bossen. Hier groeien kleinere struiken.
  • De alpiene zone. Deze fase, die zich uitstrekt tot 3.000 meter hoogte, maakt plaats voor alpiene graslanden en rotsen waarop speciale vegetatie groeit.

  • De nivelleerfase. De planten zijn zeldzaam, omdat de hoogtes hier het hoogst zijn.

Bescherming van de flora

Tegenwoordig wordt de bergflora beschermd. Er zijn structuren opgezet op nationaal niveau, zoals de Nationale Parken, op regionaal niveau met de Regionale Natuurparken en op lokaal niveau met de Natuurreservaten zoals de Aiguilles Rouges in Chamonix. In Frankrijk is het verboden bijna 500 planten te plukken, zoals de Martagonlelie of de Edelweiss.

De emblematische bloemen van de Haute-Savoie

Van alle bloemen en planten in de Haute-Savoie en de Savoie zijn sommige emblematischer dan andere. Wij stellen u voor de belangrijkste te ontdekken.

De edelweiss

edelweiss ©M. Pitteloud

De edelweiss, leontopodium alpinum, wordt ook wel de zilveren ster of leeuwenvoet genoemd. Het is waarschijnlijk de meest emblematische bloem van onze bergen. Tegenwoordig is de edelweiss in Frankrijk beschermd, hoewel hij tot de grootte van een volwassen hand mag worden geplukt.

De edelweiss is niet altijd gemakkelijk te vinden, want hij groeit alleen tussen 2.000 en 3.000 meter. Je zult dus je ogen open moeten houden, wil je kans maken om hem op de wandelpaden te spotten.

Blauwe gentiaan

gentiane bleueDe blauwe gentiaan, gentiana lutea, is minder bekend dan zijn gele tegenhanger. Toch is het niet ongewoon om hem tegen te komen in onze bergen, tussen 1.000 en 2.000 meter hoogte. Het is verboden deze vaste plant te plukken. De grootte van de blauwe gentiaan varieert van 10 tot 90 centimeter, afhankelijk van de soort en de standplaats.

Vuurkruid

épilobe

Vuurkruid, epilobium angustifolium. Deze naam zegt u misschien niet veel, maar dat doet hij wel. U zult het wel eens zijn tegengekomen op een bergpad. Deze kruidachtige planten hebben roze bloemen en groeien meestal in groepen.

De ouderen zeggen dat hun grootte een manier is om te weten of er de volgende winter sneeuw zal vallen of niet. Merk op dat deze wilde bloem eetbaar is.

Berg knapweed

centaurée des montagnes

Bergse knapweed, centaurea montana, is een vaste plant die tussen april en augustus bloeit in onze bergen van de Haute-Savoie. De bloemen kunnen verschillende kleuren hebben, van wit tot geel tot paars en roze. Je vindt hem in het subalpiene gebied, op zonnige plaatsen.

Katoengras

linaigrette

Katoengras, eriophorum angustifolium, is ook bekend als donzige bies. Het is te zien in de late zomer en vroege herfst in de buurt van bergmeren en moerassen en helpt de oevers op natuurlijke wijze te verstevigen.

Als hij rijp is, is hij bedekt met een soort katoenachtig dons. Katoengras is bijzonder winterhard en koudebestendig. Het heeft zon en voedselrijke grond nodig om te leven.

Venus hoef

sabot de vénus

De venushoef, paphiopedilum, is een soort orchidee met groenblijvend blad. Tegenwoordig is het mogelijk om hem te vinden in bepaalde bergachtige gebieden zoals de Bauges of de Aravis, hoewel dit zeldzaam blijft.

De venushoef is een beschermde plant die wordt gekenmerkt door zijn felgele hoefvormige labellum. De bloei duurt een maand, tussen eind mei en eind juni. Hij gedijt in weilanden of in de meest open bossen.

Bloemen en geneeskrachtige planten in de Haute-Savoie

Bloemen worden vaak gebruikt voor zelfmedicatie. Ze hebben geneeskrachtige eigenschappen, die specifiek zijn voor elke plant. Hier zijn enkele voorbeelden.

Arnica

arnica montana

Arnica, arnica montana, is een bloem die voorkomt in alpenweiden. Je ziet hem meestal zonder problemen tijdens het zomerseizoen.

Arnica wordt gebruikt bij de bereiding van zalven om verschillende kleine verwondingen te behandelen. Het kan ook worden ingenomen in de vorm van homeopathische korrels.

Onze tip: gebruik arnica als douchegel na een sportsessie. Het herstel zal alleen maar beter en sneller verlopen.

Gele gentiaan

gentiane jaune

Gele gentiaan, gentiana lutea, wordt niet alleen gebruikt om likeur van te maken. Het heeft ook geneeskrachtige eigenschappen, vooral voor de spijsvertering, en helpt tegen maagpijn. In geval van infectie heeft het een febrificerende werking.

De gele gentiaan komt meestal voor tussen 800 en 1500 meter boven de zeespiegel. Zijn stam kan tot 1,5 meter hoog worden. Hij bloeit tussen juni en juli.

Viooltje

violettes fleurs

Het viooltje, viola cenisia, is te onderscheiden van het alpenviooltje door de rangschikking van de bloemblaadjes. Deze kleine, bossige plant staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het werkt slijmoplossend en kalmeert hoest. Hij wordt het best geconsumeerd als aftreksel.

Viooltje kalmeert ook stress en is effectief tegen indigestie. Sommige mensen gebruiken het zelfs in de vorm van een warm kompres om kleine wondjes of scheurtjes sneller te laten genezen.

Paars vingerhoedskruid

digitale pourpre

Het vingerhoedskruid, digitalis purpurea, wordt ook wel wolvenstaart genoemd. Hij is te vinden in het bos, in de schaduw.

Het vingerhoedskruid staat bekend als giftig en mag daarom niet worden gegeten zoals bosbessen. Het kan echter ook gebruikt worden voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het bevat stoffen in de bladeren die gebruikt worden om de hartfunctie te regelen.

Welke bergbloemen voor in de keuken?

Sommige planten en bloemen uit de bergen van de Savoie en de Haute-Savoie kunnen in de keuken worden gebruikt. Niet zelden gebruiken restauranthouders ze in hun gerechten. Focus op de bekendste.

Genepi

fleur de génépi

De genepi, artemisia absinthium, bestaat eigenlijk uit vier ondersoorten. Hoewel hij vaak wordt gebruikt om likeur te maken, kan genepi ook worden gebruikt om kaas, worst of zelfs bier te aromatiseren.

Extra info: het plukken van génépi is gereglementeerd en moet beperkt blijven tot de zogenaamde familiepluk. Vergeet dus niet om u hierover te informeren voordat u op zoek gaat naar deze plant. En als je besluit je te laten verleiden, pas dan op dat je niet de hele plant verscheurt.

Blauwe bosbessen

plan de myrtilles

Blauwe bosbessen, vaccinium myrtillus, zijn de bron van de wilde bosbessen, die zeer populair zijn in de keuken. Afhankelijk van de blootstelling aan de zon en de hoogte, vindt de oogst plaats tussen juli en september.

Bosbessen hebben vele deugden. Ze zijn ontstekingsremmend en rijk aan vitaminen. In de keuken kunt u natuurlijk lekkere taarten maken, maar ook kiezen voor jam of gazpacho van rood fruit.

Onze tip: Wij raden u aan de bosbessen te plukken met een speciale kam. Zo bent u minder tijd kwijt aan één vlak.

Berenknoflook

ail des ours

Berenknoflook, allium ursinum, is een plant die voorkomt in koel en vochtig kreupelhout. Het is mogelijk om het te vinden rond Annecy, zonder te ver te moeten gaan.

Volgens de legende gebruikten de beren deze knoflook om zich aan het eind van de winter te zuiveren. Wij gebruiken hem al sinds het neolithicum. Naast het hoge vitamine C gehalte wordt berenknoflook vaak gebruikt in de keuken. We vinden hem terug in kaas, soepen, maar ook in de vorm van pesto.

Jeneverbessen

baies de genévrierJeneverbes, juniperus communis, produceert kleine, smakelijke bessen. Ze worden meestal gebruikt als smaakmaker in gerechten. Ze hebben ook digestieve en antiseptische eigenschappen. Jeneverbessen kunnen het hele jaar door geplukt worden.

Onze tip: neem een doek mee om het plukken te vergemakkelijken. Leg die onder de tak en schud ermee. De bessen zullen er direct in vallen.

Rozenbottels

cynorrhodon églantier

De rozenbottel, rosa canina, is bekend onder verschillende namen: rozenbottel of zelfs “schraper” in het plaatselijke jargon. Zeer aanwezig tot op een hoogte van 1.700 meter, wordt rozenbottel in de winter geoogst.

De bessen zijn zeer rijk aan vitamine C en kunnen worden geconsumeerd in de vorm van thee, jam of zelfs sauzen.

Onze tip: of u de bes nu gekookt of rauw eet, vergeet niet de zwarte kop aan het einde te verwijderen.

Giftige planten en struiken voor onze dieren

U moet ook weten dat sommige planten en struiken in onze bergen giftig zijn voor dieren, zoals honden en paarden. Hier zijn er enkele van.

Adelaarsvaren

fougère aigle

De adelaarsvaren, pteridium aquilinum, komt voor in veel bossen van de Haute-Savoie en Savoie. Je kunt hem zien in de Semnoz of zelfs in de Aravis.

Het zijn de wortelstokken die het meest giftig zijn, vooral voor paarden. De consumptie van de adelaarsvaren kan fataal worden vanaf 80 gram. Het veroorzaakt ernstige diarree, evenals koliek en stuwing van de nieren of longen.

Belladonna

belladone

Belladonna, atropa belladonna, is een kruidachtige vaste plant met stengels tot 1,5 meter hoog.

De bloem is giftig en verlamt het zenuwstelsel, waardoor het hart sneller gaat kloppen en de pupillen verwijden. De bessen zijn het giftigste deel van belladonna. U of uw huisdieren mogen ze niet eten.

Colchicum

colchiques

De herfstcolchicum, colchicum autumnale, bevat colchine. Deze stof is te vergelijken met arsenicum en veroorzaakt ademhalingsverlamming. Dieren zijn er bijzonder gevoelig voor, zoals paarden. Een vergiftigd veulen heeft meestal nog maar 48 uur te leven. Het is daarom het beste om er voorzichtig mee te zijn.

Rhododendron

rodhodendron

Rhododendron, beter bekend als rhodo, is giftig voor dieren.

Bij honden zijn één of twee bladeren voldoende om koliek of hevig braken te veroorzaken. In grote doses kan Rhododendron verlamming of toevallen veroorzaken.

Is het plukken van wilde planten riskant?

Het verzamelen van wilde planten is niet zonder risico, vooral als u van plan bent ze daarna op te eten. Daarom kunnen bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen:

  • Pluk net als paddenstoelen geen bloemen als u niet zeker bent van hun herkomst.

  • Week bloemen minstens 15 minuten in azijn.
  • Kook planten en bloemen om elk risico van besmetting te vermijden.

Aangezien bloemen in een natuurlijke omgeving groeien, is het niet onmogelijk dat ze op een bepaald moment in contact komen met wilde of niet-besmette dieren.

Vossenziekte

jeune renard rouxDe vossenziekte, echinokokkose, is een van de ernstigste ziekten die op mensen kan worden overgedragen. Deze parasitaire ziekte kan worden overgedragen door vossen, wolven, maar ook door honden die een besmet knaagdier hebben gegeten.

De vossenziekte kan dodelijk zijn en in Frankrijk worden jaarlijks gemiddeld 30 gevallen gemeld. De Haute-Savoie is bijzonder getroffen door deze ziekte. Eet dus niet de bloemen die u tijdens uw wandelingen hebt verzameld zonder ze in azijn te hebben gelegd.

Leverbot

Een ander risico bij het plukken van bloemen is de leverbot. Deze ziekte komt vooral voor bij runderen en schapen. Ze wordt overgedragen op de mens en kan levercirrose veroorzaken. Om besmetting te voorkomen, raden wij u daarom aan geen bloemen of planten te eten die in de buurt van weilanden zijn verzameld.