Culinaire specialiteiten en recepten uit Annecy

Op vakantie komen naar Annecy betekent ook de geschiedenis van dit gebied leren kennen. De culinaire bereidingen zijn het resultaat van oude levenswijzen, van het bergachtige karakter van de menselijke bewoning.

De Savoyaardse keuken geworteld in haar geschiedenis

Kaas en vleeswaren stelden de Alpenbevolking in staat om in de winter voedzaam voedsel te bewaren. Drie soorten gerechten zijn bijzonder representatief voor de plaatselijke bodem.

Ten eerste zijn de plaatselijke kazen de bekendste van Frankrijk: de uitstekende Reblochon uit de vallei van Thônes, de Brézain uit dezelfde vallei en de Tome des Bauges. U komt te weten hoe u een goede Reblochon kiest en wat zijn unieke geschiedenis is.

In het meer van Annecy wordt heerlijke, fijne vis gevangen, zoals féra, omble chevalier en baars. Traditionele gerechten zoals gratin savoyard en gratin de crozets zijn gemakkelijk te bereiden.

Le Gâteau de Savoie

Het bekken van Annécien was lange tijd de thuisbasis van chocoladefabrieken, de traditie is voortgezet en u kunt er zeer goede bonbons vinden, waaronder het riet van het meer gevuld met berglikeur en de gevulde klokken. Deze goede gerechten kunnen worden genoten met de wijn- en likeurproductie van de Savoie en de Haute-Savoie. De desserts hebben ook specialiteiten: taart en kruis van Savoie, rissoles, bugnes en sneeuw eieren.

Ook kunt u op de markten de zeer geparfumeerde berghoning kopen, afkomstig van een gevarieerde flora van de bergweiden.

U kunt de traditionele lokale recepten proeven (tartiflette, fondue, raclette, baarsfilets) maar ook de grote gastronomische keuken met onze vijf Michelin sterren chefs.

De gids stelt drie eenvoudige en heerlijke Savoyaardse recepten voor: tartiflette, fondue en gratin.

Het recept voor de echte Savoyaardse tartiflette

La tartiflette d'Annecy

Wij stellen een traditioneel, gemakkelijk en smakelijk recept voor. Ingrediënten: 1 kg aardappelen, 200 g gerookte spek, 1 reblochon (bij voorkeur medium), 200 g gesnipperde uien, 1 teentje knoflook, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper.

Recept:

  1. Als de aardappelen geschild zijn, snijd ze in blokjes en droog ze in een doek.
  2. Smelt de uien in een pan met de olijfolie.
  3. Voeg de aardappelen toe aan de uien en bak ze bruin.
  4. Wanneer de aardappelen goudbruin zijn, voeg dan het spek toe om ze verder te laten garen.
  5. Schraap de korst van de kaas en halveer hem.
  6. Verwarm de oven voor op 200°C
  7. In een gratinschotel, die je hebt ingewreven met gepelde knoflook, verdeel je een laag aardappelen, dan leg je de helft van de reblochon en je begint opnieuw: aardappelen dan reblochon.
  8. Laat gedurende 20 minuten garen.

Deze heerlijke tartiflette gaat goed samen met een eenvoudige groene salade.

Eet smakelijk!

Het typische Savoyaardse fonduerecept

La fondue savoyarde typique

De fondue is het emblematische gerecht van de Savoie en wordt het hele jaar door gegeten, maar is meer een wintergerecht. Wij stellen u het klassieke recept voor dat in Annecy wordt bereid. Het is een smakelijk gerecht om te delen met familie of vrienden, maar het is vrij duur, omdat er veel kwaliteitskaas voor nodig is.

Ingrediënten voor 6 fijnproevers: 400 g oude Comté, evenveel Beaufort, 200 g Emmental uit de Savoie of Zwitserland, een teentje knoflook, twee stukjes boerenkaas, 30 cl witte wijn uit de Savoie, een glas Kirsch, zout en peper.

Recept:

  1. Snijd het boerenbrood in kleine stukjes.
  2. Verwijder de korst van de drie kazen, snijd ze in plakken en vervolgens in kleine blokjes.
  3. Pel en hak het knoflookteentje en wrijf het rondom de caquelon.
  4. Giet eerst de Savoyse wijn in de caquelon en verwarm deze zodat hij schuimt. Voeg de stukjes kaas toe en verwarm al roerend om het mengsel te laten smelten.
  5. Voeg zout en peper toe en giet de kirsch erbij.

Klaar, zet de fonduepan op een elektrisch of alcoholisch fornuis. Vergeet niet de fonduestekers voor elke gast. Als de caquelon bijna leeg is, kunt u een ei toevoegen om de traditie te respecteren. Bij dit gerecht hoort een lekkere groene salade en gezouten ham uit de Savoie.

Het recept voor een goede Savoyaardse gratin

Gratin savoyard à la tomme de Savoie

De Savoyaardse gratin is een variant op het traditionele streekgerecht, de gratin dauphinois. Vaak wordt Gruyère als kaas gebruikt, maar wij stellen een zeer smakelijke variant voor met Savooie tomme.

Ingrediënten voor 6: 1 kg aardappelen, 150 g Savooie tomme, 400 ml melk, 100 g room, nootmuskaat, zout en peper.

Recept:

  1. Verwarm uw oven voor op 190 °C, schil en snijd de aardappelen in dunne plakjes, hoe dunner de plakjes hoe smeltender het gerecht zal zijn. Verwijder de korst van de tomme en snijd de kaas in reepjes.
  2. Beboter uw braadpan, leg een eerste laag plakjes, dan plakjes tomme en eindig afwisselend met de tomme.
  3. Meng de melk en de room, giet het mengsel erbij en breng op smaak met zout en peper. Voeg een snufje nootmuskaat toe.
  4. Zet 60 minuten in de oven.

U kunt het gerecht begeleiden met een groene salade en een glas witte wijn uit de Savoie.

Eet smakelijk!

Wijnen en likeuren uit de Savoie

Liqueur de la Chartreuse

Savooie wijn is hoofdzakelijk wit met een pittige smaak en een laag alcoholgehalte. Hij is rijk aan natuurlijk koolzuurgas. Rode wijnen worden gemaakt van de Mondeuse-druif. De bekendste wijnen zijn afkomstig van de Altesse druif, van de appellation Roussete de Savoie en vooral van de Roussanne druif, van de appellation Chignin-Bergeron.

De witte wijnen Apremont en Roussette zijn beroemd in heel Frankrijk. Als digestief bevelen wij ook de heerlijke génépi aan, gemaakt van bergplanten, en de chartreuse, een likeur die sinds 1764 door de monniken van Grande-Chartreuse wordt geproduceerd. De Aravislikeur is een mengsel van distillatie van planten, bloemen, armagnac en suiker, dat als digestief wordt gedronken.

Sinds de jaren 2000 hebben zich in de Savoie en de Haute-Savoie veel kleine lokale brouwerijen ontwikkeld. Deze ambachtelijke bieren worden steeds meer gewaardeerd en aangeboden in bars en supermarkten.