Zwitserland biedt banen met veel hogere salarissen dan Frankrijk. Wat zijn de meest gewilde en best betaalde banen?
Inzicht in de salarissen in Zwitserland
Het mediane salaris in Zwitserland bedraagt 5.700 euro of 6.500 Zwitserse frank (hierna CHF). Het ligt dus veel hoger dan het gemiddelde in de Europese Unie. Het werkloosheidspercentage bedraagt 2,6%, het laagste sinds tien jaar, en komt nooit boven de 3% uit. Maar is Zwitserland een echt eldorado voor werknemers?
Allereerst zijn de kosten van levensonderhoud erg hoog: eten, huisvesting, parkeren. Daarom is het belangrijk om je startsalaris dienovereenkomstig te onderhandelen. Je moet rekening houden met enkele belangrijke elementen van de Zwitserse arbeidsmarkt:
- Er is geen minimumloon zoals de Smic in Frankrijk. Een referendum om het minimumloon op 3.300 euro vast te stellen werd in 2014 door de bevolking verworpen. Sommige kantons hebben echter gekozen voor een minimumuurloon, zoals het kanton Genève (23 Zwitserse frank per uur) en de kantons Neuchâtel en Jura (20 Zwitserse frank per uur). Onderhandelingen tussen sociale partners, CCT (Conventions Collectives du Travail) genoemd, kunnen voorzien in minimumlonen. Het gaat bijvoorbeeld om het hotelwezen en de bouwsector.
- Het jaarloon omvat dertien salarissen: twaalf maanden en een dertiende maand in december.
- De wekelijkse arbeidstijd bedraagt 41,7 uur tegenover 35 uur in Frankrijk, dus 6,7 uur meer.
- De ziekteverzekering wordt volledig door de werknemer betaald, wat neerkomt op gemiddeld 450 euro per maand voor de basisverzekering plus 120 euro voor de aanvullende verzekering en 150 euro voor de diverse verzekeringen.
- Het salaris kan ook bonussen of gratificaties omvatten. Deze bonussen worden aan het eind van het jaar uitgekeerd bij bepaalde gelegenheden zoals Kerstmis. Ze zijn niet verplicht.
- De loonbelasting is in Zwitserland lager: 10 tot 15% van het brutoloon, tegen 23% in Frankrijk.
- Net als in Frankrijk wordt de belasting aan de bron ingehouden. Als u in Zwitserland woont, hangt het belastingtarief af van het kanton waar u woont. Als u een grensarbeider bent, moet u, om niet tweemaal belasting te betalen in Frankrijk en Zwitserland, een verklaring van Franse fiscale residentie voor Frans-Zwitserse werknemers invullen.
- In Zwitserland is er een aanzienlijke loonkloof tussen mannen en vrouwen. Volgens cijfers van het Zwitserse Federale Bureau voor de Statistiek verdienen vrouwen 20% minder dan mannen voor hetzelfde werk.
- Het salarisniveau hangt af van het opleidingsniveau, de leeftijd, de bedrijfstak en het kanton.
De best betaalde sectoren
Om erachter te komen welke banen in het Franstalige deel van Zwitserland de hoogste salarissen betalen, moet u zich richten op de sectoren met beroepen waarnaar veel vraag is. De onderstaande salarissen komen overeen met een voltijds bruto jaarsalaris uitgedrukt in Zwitserse frank.
- Commercieel: het gemiddelde salaris bedraagt CHF 65.000. Maar verkopers die gespecialiseerd zijn in de chemische en parafarmaceutische sector verdienen CHF 80.000. Beroepsopleiding, telecom en transport betalen hun verkopers CHF 68.000.
- Vrachtwagenchauffeurs: dit beroep is vooral in het kanton Vaud zeer gewild bij werkgevers, met een gemiddeld salaris van 64.950 CHF. Afhankelijk van de goederen kan het loon oplopen tot 80.000 CHF in de chemische en farmaceutische industrie en tot 70.000 CHF in de gezondheidszorg, het openbaar bestuur en het toerisme.
- Ingenieur: deze specialisatie is een garantie voor zeer goede salarissen met een mediaan salaris van 97.000 CHF dat oploopt tot 145.000 CHF in de financiële en bancaire sector en 120.000 CHF in de marketing en machinebouw.
- Projectmanager: dit beroep verdient een gemiddeld salaris van 100.000 CHF bruto per jaar in Zwitserland, wat al aanzienlijk is. Gaat men echter de IT in, dan stijgt dit cijfer tot 115.000 CHF en 140.000 CHF voor banken, verzekeringen en handel.
Het is duidelijk dat in het bank- en verzekeringswezen de hoogste salarissen worden betaald. Naar sommige populaire IT-specialisaties, zoals ontwikkeling, is veel vraag. De chemische en farmaceutische industrie, die koplopers zijn in de export, betalen ook zeer hoge salarissen. Men mag niet vergeten dat er grote verschillen zijn voor dezelfde baan in dezelfde sector en in verschillende bedrijven. De laagste lonen zijn te vinden in de horeca, de bouw en de detailhandel.
In Zwitserland is er een sterk loonverschil tussen de kantons. Het noordwesten (kanton Aargau, Basel-Stadt, Basel-Landschaft) en de regio Zürich betalen de hoogste lonen. De lonen in het oosten van Zwitserland zijn de laagste van het land.
Hoe onderhandelt u over een salarisverhoging?
Als u meer wilt verdienen dan het gemiddelde salaris voor uw functie, moet u om een salarisverhoging vragen. Maar in Zwitserland is dit , meer dan elders, een proces waarbij de Zwitserse gewoonten en tradities moeten worden gevolgd. Eenmaal in dienst ervaren werknemers in Zwitserland weinig salarisverhogingen. De gemiddelde verhoging in 2018 bedroeg slechts 0,6%. Om een aanzienlijke salarisverhoging te krijgen, moeten de volgende punten worden gevolgd:
- Controleer vooraf het gemiddelde salaris voor uw branche en functie, zeker als de sector onder een CAO valt.
- Benader uw werkgever zelf met tact en flexibiliteit, want de vraag naar geld is zowel in Duitstalig als in Franstalig Zwitserland nogal taboe.
- Laat uw vaardigheden zien zonder ze te overdrijven. Bescheidenheid en discretie zijn zeer gewaardeerde kwaliteiten in Genève.
- Stel uzelf een nauwkeurig doel voor uw toekomstige salaris, zowel netto als bruto, en bereken de hoogte van de lasten nauwkeurig.
- Wees u bewust van de dynamiek van uw bedrijf om de sollicitatie in te dienen in een cyclus van bewezen economische groei in uw activiteitensector.
- Presenteer tijdens het gesprek drie belangrijke argumenten die uw aanpak rechtvaardigen, en zorg ervoor dat u begint met het tweede argument, dan het derde en ten slotte het eerste. Met deze methode kunt u uw waarde verhogen en uw kansen op erkenning van uw vaardigheden maximaliseren met een aanzienlijk salaris in Zwitserse frank.
Deze aanpak kan ook worden toegepast bij de aanwerving om uw startsalaris te maximaliseren.
De top 10 van meest gewilde bedrijven voor werknemers
Deze ranglijst van een online wervingsportaal geeft niet aan welke bedrijven de hoogste salarissen in Zwitserland betalen, maar wel welke bedrijven de beste reputatie hebben op het gebied van werkgelegenheid en economische dynamiek.
- Migros
- Nestlé
- Patek Philippe
- Glenmark
- Cisco
- Stad Genève
- Manor
- EPFL
- Coop
- Audemars Piguet
De 10 grootste concerns in Zwitserland
Aan de hand van deze ranglijst kunnen we de structuur van de Zwitserse economie begrijpen wat betreft de sectoren waarin de grootste bedrijven actief zijn, die voortdurend op zoek zijn naar nieuwe profielen met hoge salarissen en talrijke voordelen voor hun werknemers:
- UBS (bank en financiën)
- Nestlé (voedingsmiddelenindustrie)
- Credit Suisse (bank en financiën)
- Zurich Financial Service (verzekeringen)
- Novartis (farmaceutisch)
- Roche Groep (farmaceutica)
- Swiss Reinsurance (verzekeringen)
- Adecco (uitzendarbeid)
- ABB (engineering)
- Swiss Life (verzekering)
Om uw informatie over de Zwitserse arbeidsmarkt te vervolledigen, raden wij u aan ons dossier Hoe werken in Zwitserland?